De oplossing van alle problemen…

Kredietcrises, geen geld, werkeloosheid, allemaal problemen waar we momenteel mee kampen. En oplossingen lijken ver te zoeken. Vandaar deze publicatie van ‘De oplossing’ van alle problemen. Wel zijn er natuurlijk een paar ‘spelregels’ aan verbonden om het geheel zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Laten we zeggen dat we vanaf 1 september 2011:

1. Al het geld afschaffen.
2. Alles gratis is.
3. Iedereen voor een periode van 3 jaar gewoon door blijft werken en doen wat hij/zij altijd al gedaan heeft.

Hoe simpel kan het leven zijn? En voordat je als lezer begint te schreeuwen dat ik gek ben of allerhande zaken probeert te verzinnen waarom dit niet zou kunnen, vraag ik je mee te denken over zaken die WEL kunnen, want volgens mij kan dit systeem werken. Er hoeft geen meerderheid te zijn, er hoeft niet over gestemd te worden, het kan gewoon binnen korte tijd ingevoerd worden, we schaffen gewoon al het geld af. ‘Beste bank. Hou dat waardeloze geld maar, stop het maar op een plek waar het licht niet schijnt en wees er gelukkig mee. Wij doen niet meer mee. Toedeledokie en ajuus’.

‘Maar dat wordt een grote puinhoop!’ hoor ik U al roepen. Nou en? Een grotere puinhoop dan die door de banken gecreëerd is en waar we momenteel tot over onze oren midden in zitten is al bijna niet mogelijk, dus wat hebben we te verliezen? Niks, dus weg met geld. Alles is gratis en kan gratis zijn want wat heb je er aan als je al 7 plasma TV’s in je kamer hebt staan en er morgen weer een gratis op kunt halen? Wat heb je aan een hele kelder vol met aardappelen (lees: hebzucht) terwijl boer Jansen ze gratis verstrekt? Verkopen heeft geen zin want geld bestaat niet meer, dat hebben we terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar: de bank.

Spelregel 1 en 2 zijn dus geld afschaffen en alles gratis maken, maar spelregel 3 is de belangrijkste: iedereen blijft voor een periode van 3 jaar gewoon doorwerken en doen wat hij/zij altijd al gedaan heeft. Op die manier wordt er de komende jaren vanzelf wel duidelijk welk werk er wel of niet zinvol is. Zinloze werkzaamheden zoals het werken in de wapenindustrie filteren zichzelf uit het systeem want waarom zou je kogels maken die je niet kunt eten maar wel mensen mee dood kunt schieten? Dan kun je toch beter bij boer Jansen gaan helpen om de aardappels van het land te halen. En werken voor je geld hoeft immers niet meer dus waarom nog langer in die zinloze wapenfabriek werken? Nooit meer oorlog… Werken in een ziekenhuis is zinvol, dus dat werk zal blijven bestaan en aangezien alles gratis is, dus ook het personeel, is het tekort aan ziekenhuis personeel bij deze ook opgelost.

‘Maar als je niet meer voor je geld hoeft te werken, dan doet niemand meer iets?’ Inderdaad, je kunt er voor kiezen om de hele dag op je kont te zitten, maar als je niets meer te eten hebt of je zit je te vervelen, dan ga je toch vanzelf boer Jansen helpen? En ander bijkomend voordeel is dat iedereen dan kan doen waar hij of zij goed in is en graag doet. Zit je graag in de natuur, help dan een boer. Zit je graag op zee, join de vissersboot. Elk mens heeft wel een unieke eigenschap of gave en die ten goede kan komen aan het grote geheel, echter op de manier zoals we het nu doel, wordt deze gave vaak niet benut en is men bezig met overleven.

Het lijkt haast onmogelijk om een wereld zonder geld voor te stellen waarin de gebruikers van het spul zware verslaafden zijn. Wij zijn verslaafd aan geld en denken niet meer zonder te kunnen. Geld beheerst ons dagelijks leven, er is altijd te weinig, dus – zo vraag ik me af - waarom schaffen we dat niet gewoon af? Waarom schaffen we de oorzaak van alle problemen niet af? Waarom nog langer door blijven martelen met een systeem dat uitsluitend de banken bedient en de burger steeds armer maakt? Waarom doen we dat?

Daarom daag ik de lezer uit om mee te denken over de gevolgen van deze oplossing. En dan niet direct beginnen te roepen dat ik gek ben of dat dit idee niet kan werken, nee graag constructief meedenken en met oplossingen komen. De tijd dat wij als burgers aan de zijlijn staan is voorbij, hoogste tijd voor verandering! Weg met geld = weg met problemen. Simpel toch?

Robert Boerman 2011

‘Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler.’
Albert Einstein